


KARATE ÇALIŞMANIN 10 KURALI
Usta Anko İtosu’nun Tmel Prensipleri
Aşağıdaki 10 madde Karate-do’yu 1901 yılında Okinawaa – Shuri ilkokullarına temel beden eğitimi dersi olarak kabul ettiren Yasutsune ‘Anko’Itosu’nun Resmi eğitim Dairesine yazdığı mektubun sadeleştirilmiş halidir.
1- Karate kendini savunma amacıyla ve kişinin ailesini ve sevdiği ki,şileri koruması için çalışılmalıdır. Sağlığınızı iyileştirmek için kullanılmalı ve kendi şahsi çıkarlarınız ya da birisine kasten zarar vermek amacıyla kullanılmamalıdır.
2- Karatenin amacı insan vücudunu kaya kadar sert ve çelik kadar güçlü kılmaktır. Devamlı çalışmalar neticesinde mızraklar yada oklar gibi kullanılacak eller ve ayaklar geliştirmek, güçlü bir ruh ve cesur bir yürek oluşturmaktır. Eğer Karate İlkokul seviyesinde tanıtılırsa, çocuklar gelecekte askerlik için iyi hazırlanmış olacaklardır.
3- Karate kısa bir zaman diliminde öğrenilemez. Karate’yi tam olarak anlamak için kişi ciddi bir şekilde en az üç dört sene hergün çalışılmalıdır.
4- Karate’de eller ve ayaklar yüz yada iki yüz kere makiwara’ya vurularak eğitilmelidir. Bu omuzları düşürerek yada gevşeterek ( kasılma olmaksızın ) yapılabilir. Omuzlarınızı kaldırmadan derin derin nefes alın, nefesinizi hafifçe tutun, ayaklarınızı yere sağlam basın ve varolan enerjinizi ( ki, Chi, İçsel Yaşam Gücü ) karnınızın altına (tanden) toplayın.
5- Karate; hareket boyunca vücudun üst ve alt kısımlarının uyum içinde tutulurken, sırtın düz tutulması, omuzların düşürülmesi, gücün bacaklarda oluşmasının sağlanması, ayakların yere düzgün şekilde basılması ve Ki’nin tandeninizden akmasıyla gerçekleştirilen doğru duruşlar ile çalışılır.
6- Karate teknikleri defalarca ve defalarca tekrar edilmelidir. Tekniklerin doğru açılımları ( bunkai ) öğrenilmeli ve sonra verilen durumlar için düzgün bir şekilde uygulanmalıdır.
7- Karate çalışanlar üzerinde durulması gereken konunun, saf bedensel zindelik çalışması mı yoksa sadece vücudun pratik kullanımı mı olduğuna karar verilmelidir.
8- Karate büyük bir yoğunlukla ve daima kendini savunmaya hazır bulunma düşüncesiyle, muharebe sahasındaymışçasına çalışılmalıdır.
9- Karate doğru bir şekilde ve tekniğin tam gücünü oluşturmak için çalışılmalıdır. Kendinizi çok fazla hırpalamayın ya da aşırı derecede çalışmayın.
10- Daha önceden Karate çalışmış olanlar ileri yaşlara kadar yaşamışlardır. Karate kasların ve kemiklerin gelişmesine yardım eder, sindirim organlarını çalıştırır, kan dolaşımını iyileştirir. Bu yüzden Karate beden eğitimi derslerinde kullanılmalı ve ileride ilkokul seviyesinden itibaren çalışılmalıdır